Een selectie van (gratis) webdiensten waarmee je zaken kunt doen

Werkzaamheden op de computer uitleggen via ScreenToaster
Als een collega je vraagt h hoe een bepaald programma werkt, dan is dat moeilijk over de telefoon uit te leggen. Je kunt ook een screencast maken waarbij je zelf laat zien hoe het werkt, eventueel met uitleg die je via de microfoon inspreekt. Dit kan met de gratis webdienst ScreenToaster (https://www.screentoaster.com). Het volstaat om op Start recording te klikken en te kiezen of je ook audio en/of webcam wilt opnemen.

Tip. Je kunt het volledige bureaublad opnemen of op Rectangular area klikken om slechts een bepaalde ruimte te selecteren. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld in de opname alleen wilt focussen op ??n enkel venster. Vervolgens kan je de video opslaan in het mov- of flash-formaat of hem direct uploaden naar YouTube.

Het opzetten van een videoconferentie met Tinychat
Om online te kunnen ?vergaderen? met video, tekstchat, screen sharing en live audio kan kan volledig gratis en zonder installatie gebruik worden gemaakt van TinyChat (https://www.tinychat.com). Hier maak je een room of virtuele kamer aan. Dit vereist een (gratis) TinyChat-log-in of gebruik je account op Twitter of Facebook om eenvoudig in te loggen. Daarna geeft je de naam van de room door aan collega?s of vrienden door de link door te sturen. Hierna kan je de webcam gebruiken, de microfoon aanzetten of je bureaublad weergeven. Met TinyChat kan je met maar liefst twaalf personen vergaderen en dat geheel gratis.

Grafieken en diagrammen maken met Lovely Charts
Soms moet je een grafiek of een diagram maken voor werk of school. Dat kan natuurlijk in Excel, maar je kunt ook een gespecialiseerde online tool gebruiken. Nu kan dat online en geheel gratis met Lovely Charts (https://www.lovelycharts.com). Deze webgebaseerde applicatie (in Flash) maakt niet alleen flowcharts, maar ook sitemaps voor je website, netwerkdiagrammen enwireframes. Het volstaat om de elementen naar het hoofdvenster te slepen om een diagram of een grafiek te maken. Je kunt je diagrammen online opslaan (gratis account vereist) of exporteren naar jpeg- en png-formaat.

Bestanden delen met drop.io
Deel je soms (grote) bestanden met collega?s of kennissen? Dan is drop.io (https://www.drop.io) een aanrader. Met drop.io kan je bestanden uploaden naar een online ruimte of drop.  Je krijgt gratis 100 MB per drop (maar je kunt meerdere drops maken) en daarnaast bestaat de mogelijkheid ruimte bij te kopen. Het leuke is dat een drop een unieke url heeft (https://drop.io/code) en dat je later bestanden kunt blijven toevoegen in dezelfde drop. Je drop krijgt ook een e-mailadres zodat je bestanden via e-mail kunt toevoegen. Via Add kunt u ook links en notities toevoegen en met Record audio zelfs audiofragmenten. Elke drop kan met anderen gedeeld worden, en je kunt ook een wachtwoord toekennen of bepalen dat de drop automatisch gewist wordt na bijvoorbeeld ??n dag of ??n week. Ook kan ingesteld worden of gasten bestanden kunnen toevoegen, verwijderen en/of downloaden (Additional options).