Is franchise iets voor u? 10 punten om op te letten

1. Ben ik ondernemer genoeg? 
Als franchisenemer staat u op eigen benen. U zult op eigen kracht uw omzet moeten realiseren. Dat betekent dat uw enthousiasme en toewijding als het goed is tot klinkende munt leiden. Maar als het minder gaat, bent u de eerste die dit in zijn portemonnee voelt. Daar komt in goed Hollands bovenop dat de kost voor de baat uitgaat. De eerste jaren bouwt u vooral op, en zit die vakantie er (waarschijnlijk) financieel even niet in.

2. Kan ik de investering aan? 
Hoeveel geld bent u bereid te investeren? En hoeveel verlies kunt u zich permitteren? Bij het beantwoorden van deze twee vragen draait het om de combinatie van de aanvangsinvestering (de fee) en tegenvallende inkomsten. In het verlengde van deze twee vragen moet u een persoonlijk financieel plan opstellen, waarbij u nagaat hoeveel geld u de eerste jaren nodig heeft om van te leven. In het plan dient u rekening te houden met onverwachte tegenvallers, zoals een forse reparatie aan uw auto.

3. Ben ik een teamplayer? 
In uw eigen vestiging bent u autonoom, maar ook weer niet. U zult zich moeten conformeren aan de regels van de franchisegever, zeker bij hard franchise. Dat betekent soms dat u zich zult moeten schikken in een beslissing waar u zelf niet voor de volle honderd procent achter staat.
 
Lees verder op dezaak.nl